Sfaturi de la specialiști

Înapoi

Principala grijă a părinților atunci când achiziționează jucării este ,,Cum aleg jucăria corectă?”. Evident că nu există o categorie de jucării ,,corecte”, dar în funcție de vârsta copilului diferă și nevoile sale, nevoi care pot fi îndeplinite cu ajutorul diferitelor jocuri și jucării.

În vederea achiziționării jocurilor și jucăriilor pentru micuții lor, părinții se orientează după aspecte cum ar fi: ce beneficii educative oferă copilului, materialele din care sunt confecționate (plastic, lemn etc.), durabilitate, siguranța acestora. Siguranța este fără îndoială esențială, de aceea o recomandare importantă este aceea de a alege jucăriile care prezintă marcajul CE, marcaj ce denotă că respectivele jucării respectă normele de siguranță acceptate în U.E.

Conform unui studiu realizat în 2018, prin joacă copiii învață să interpreteze lumea înconjurătoare și astfel își îmbunătățesc aptitudinile cognitive, emoționale, fizice și sociale.[1]

Jucăriile potrivite trebuie alese în funcție de vârsta copilului, astfel psihologul Roxana Lele susține că începând cu vârsta de 3 luni până la cea de 18 luni micuților li se dezvoltă abilități precum cele de relaționare și coordonare, cât și simțul tactil și abilitățile psiho-motorii. În această perioadă primordială, părinților le este sugerat să achiziționeze jucării de pluș, zornăitoare, jucării care în esență sunt colorate și scot tot felul de sunete care să familiarizeze micuțul cu lumea de afară. Tot în această perioadă sunt foarte importante și jucăriile de tras-împins, premergătoarele și antepremergătoarele, care le dezvoltă micuților abilitățile motorii fine.

Psihologul afirmă faptul că de la vârsta de 2 ani copilul își dezvoltă din ce în ce mai mult personalitatea, ceea ce îl încurajează să fie curios și să descopere tot ce îl înconjoară. Pentru această perioadă din viața copilului sunt potrivite jucăriile de construcție, asamblare, sortare, jucăriile interactive în principal, care îi stimulează imaginația, creativitatea, dar și răbdarea, memoria și atenția. Tot în această perioadă își dezvoltă și abilitățile de socializare, interacționând, jucându-se cu alți copii, împărțind jucăriile cu alți copii.

Puțin mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă, începe să își asume roluri. Cu ajutorul figurinelor, păpușilor, căsuțelor de păpuși, mașinuțelor și a oricăror alte jucării care imită forma obiectelor utilizate de adulți în viața de zi cu zi, copilul se joacă jocuri de rol. Recreează activități realizate de adulți, imită rolurile adulților prin joacă (joaca de-a mama, joacă o anumită meserie, de ex.: pompier, polițist, doctor, joaca de-a școala etc.). Prin aceste jocuri de rol psihologul susține faptul că micuțul își formează abilitățile emoționale, de asemenea atribuie viață, însemnătate jucăriilor cu care interacționează.

În funcție de vârsta micuțului sunt utile și jocurile educative. Aceste jocuri, în funcție de specializarea lor și gradul de dificultate, sunt menite ,,să dezvolte inteligența vizuală și spațială, logico-matematică și inteligența lingvistică, iar pentru dezvoltarea inteligenței kinestezice pot fi utilizate în aer liber jucării precum: coarda, cercul hula, rolele, etc.” afirmă psihologul Roxana Lele.

 


[1] Carly Dauch, Michelle Imwalle, Brooke Ocasio, Alexia E. Metz, ,,The influence of the number of toys in the environment on toddlers’ play”, Infant Behavior and Development, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163638317301613, februarie 2018, p.78-87 (12 ianuarie 2022)

 

...

Sfaturi de la specialiști

FII PARTENER

Ești interesat de jocuri și jucării de calitate, deosebite și cu reale calități creativ-educative?
Ai un magazin (online  sau offline) sau mai multe?

Poți deveni partener Star Creative Project completând formularul de înrolare și vei primi toate informațiile de care ai nevoie.
La cerere poți primi inclusiv consiliere personalizată legată de portofoliul nostru de produse.

VREAU SĂ DEVIN PARTENER